Ode aan de Amaryllis

Botanical Personality

Van kinds af aan heb ik interesse in alles wat groeit en bloeit. Mijn bijbaantjes bracht ik door in de Westlandse kassen tussen de anjers, tuin- en kamerplanten en daarna bij een prachtig tuincentrum waar mijn passie voor de natuur pas écht tot bloei kwam. Via het Wellant College maakte ik kennis met de geweldige lijst van betoverende, Latijnse plantennamen om uiteindelijk aan de slag te gaan als bloemstylist/arrangeur.
Uiteindelijk ben ik terecht gekomen in de botanische wereld van de Phalaenopsis (potorchidee), waar ik ruim 12 jaar als PR-manager voor ‘s werelds grootste orchideeënveredelaar verantwoordelijk was het product ‘identiteit’ te geven.

Mijn kennis en interesses over de botanische wereld gaan veel verder dan de orchidee en daarom ben ik 2023 gestart met het delen van mijn botanische favorieten; bloemen, planten en nog veel meer!

“Gracieus en Kleurrijk, dat is waar Amaryllis voor staat”

Eén van de snijbloemen waar ik nooit genoeg van krijg en die naar mijn mening nooit gaat vervelen, Amaryllis. Vanuit de oudheid staat Amarylis symbool voor schoonheid, trots en vriendschap, kortom tijd voor een “Ode aan de Amaryllis”.
Misschien ken je Amaryllissen vooral van de decembermaand wanneer ze ook in kerststukken worden gebruikt.
Maar ook in het vroege voorjaar is deze exotische verschijning een juweeltje in je interieur.
En ik schrijf bewust “exotisch” want de Amaryllis vindt namelijk haar oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en wist je trouwens dat het ook nog eens familie is van de Narcis.En wist je dat de meeste Amaryllis verkrijgbaar zijn vanaf september tot eind mei?

Vele verschijningen
De Amaryllis kent vele verschijningen, de meest bekende kleuren zijn rood en wit, maar daarnaast zijn ze er ook in roze, groen, zalm, oranje en roodbruin. Naast verschillende kleuren zijn er ook nog eens verschillende bloemvormen trompetvormig, stervormig en dubbelbloemig, meestal zitten er 4 tot 6 bloemen aan één steel.

Less is more
De Amaryllis heeft geen blad, daarom noemen ze haar in de ‘Verenigde Staten ook wel een “naked lady”. Doordat ze geen blad heeft komen de bloemen nóg mooier tot haar recht. Wat heel goed kan werken; een groepje verschillende cilindervazen waarin je één of twee bloemstelen zet, dat bloemen stelen dan letterlijk te show! Zijn de bloemen niet voldoende voor jou en voeg jij graag nog wat van blad toe kan je denken aan Pistache-blad, Monstera-blad, groot palmblad of het serene grijs van eucalythus. Je kunt eindeloos variëren en daardoor creëer je telkens een verrassende compositie.
Ik ben groot fan van kringloopwinkels, vintage Franse kristallen vaasjes zijn mijn favoriet, hierin style ik mijn Amaryllissen door de stelen kort te maken en ze in kleine groepjes door het huis neer te zetten. Ook arrangeer ik ze graag in één grote vaas bij elkaar, soms voeg ik daar bloesemtakken of mooi blad aan toe en zo heb ik een ware eycatcher op mijn eettafel staan. Wat overigens goed is om te weten, Amaryllis heeft een holle steel, laat je de stelen lang en wil je voorkomen dat de stelen knakken onder het gewicht van de bloemen doe er een bamboestokje in.
Toffe cilindervazen of mid-century vazen zijn ook volop te vinden bij de kringloop, zelf kom ik graag bij De Doorsluizer en bij De Recycling. Wil je trouwens meer zien van mijn “Kringloopgeluk” volg dan mijn instagrampagina waarop ik regelmatig mijn vondsten deel.

Ben jij net als ik ook zo enthousiast geworden en wil je niets liever dan genieten van deze ‘beauty’?
Amaryllissen zijn september tot juni verkrijgbaar bij de betere bloemist of ga zelf lekker op pad en koop ze rechtstreeks van de kweker. Zelf koop ik ze graag bij een kweker hier in de buurt, Ende Flowers, zij hebben een prachtig assortiment én een kleine shop waar ik dus heel graag kom! Op https://www.fairsy.nl/ kun je allerlei adressen van kwekers vinden of voeg jezelf toe aan de facebookgroep ‘fietsen voor je bloemen’ Veel plezier!

 

Previous
Previous

Instant jungle met Strelitzia.